Κλασική κοινωνική και πολιτική θεωρία

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο για σπουδαστές και καθηγητές στον χώρο της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας, χωρίς να ακολουθεί την κλασική διάταξη και παρουσίαση της ιστορίας των κοινωνιολογικών θεωριών.

Στο έργο του Marx αναδεικνύονται: α) η κριτική στη μέθοδο της πολιτικής οικονομίας· β) η διάσταση της πολιτικότητας και ο αντιαναρχισμός του τελικού ιδεώδους· και γ) η σχέση μεταξύ συνεργασίας και χειραφέτησης. Στο έργο του Weber Οικονομία και κοινωνία ερευνώνται η έννοια της κοινότητας και η πολιτική της διάσταση, συγκρινόμενη με την έννοια της κοινότητας στο έργο του Tönnies Κοινότητα και κοινωνία. Στη συνέχεια, συγκρίνεται η έννοια της κοινωνίας στο έργο του Tönnies με το Κεφάλαιο του Marx και η διατύπωση μίας κοινωνιολογίας του φυσικού δικαίου στο Κοινότητα και κοινωνία που ασκεί κριτική στη νομική θεωρία του Jhering. Εξετάζεται επίσης το έργο του Adler ως προς την ερμηνεία του μαρξικού έργου υπό τη σκοπιά της κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας του κοινωνικού κράτους, όπως αυτή συνδέεται εσωτερικά με το βασικό ζήτημα μιας θεωρίας της δημοκρατίας σε δύο επίπεδα: ως διάκριση μεταξύ πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας και ως κριτική στη νομική αντίληψη του κράτους δικαίου (Kelsen).

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθενται μεταφράσεις κειμένων των H. Spencer, J.A. Hobson, G. Schmoller, τα οποία συνοψίζουν βασικές διαστάσεις της σχέσης μεταξύ φιλελευθερισμού και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (Spencer), της διατύπωσης ενός σοσιαλδημοκρατικού προτύπου κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας (Hobson) και της κοινωνικής δικαιοσύνης (Schmoller).

13,93

Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

Κλασική κοινωνική και πολιτική θεωρία

13,93

Κωδικός προϊόντος: 165050 Κατηγορίες: , Συγγραφέας:

Αξιολογήσεις πελατών

5 Αστέρια 0 0 %
4 Αστέρια 0 0 %
3 Αστέρια 0 0 %
2 Αστέρια 0 0 %
1 Αστέρι 0 0 %

Αξιολογήσεις

Ακόμα δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει “Κλασική κοινωνική και πολιτική θεωρία”

ISBN:978-960-635-245-4
Συγγραφέας: Απόστολος Πανταζής
Εκδότης: Πεδίο
Σελίδες: 424
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020-10-12
Διαστάσεις: 21×14
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο