Το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής: Υμνολογική και μουσική προσέγγιση

Το παρόν πόνημα πραγματεύεται εξ επόψεως υμνολογικής και μουσικής το υμνογραφικό έργο της πλέον περιπύστου ποιήτριας και μελωδού της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Κασσιανής. Η ποιήτρια αυτή έδρασε κατά τον 9ο αιώνα, παράγοντας ένα ιδιότυπο και περισπούδαστο υμνογραφικό έργο. Ασχολήθηκε επιπλέον με κοσμικά ποιήματα (γνωμικά).

Το σημείο εκκινήσεως της συγκεκριμένης μελέτης αποτελούν η ποίηση και η μουσική της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η μεταξύ τους σχέση καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν μέσα στη λατρεία. Παράλληλα, δίνονται σε αδρές γραμμές ο βίος και το έργο της Κασσιανής.

Στην πορεία προσεγγίζονται από υμνολογική σκοπιά οι έντεκα συνολικά ύμνοι της που εντοπίζονται στα εν χρήσει λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και θεωρούνται αυθεντικά έργα της. Η υμνολογική ανάλυση περιλαμβάνει το εκάστοτε πρωτότυπο κείμενο συνοδευόμενο από μετάφραση, λεξιλόγιο, παρατηρήσεις (γλωσσικές, γενικές και υφολογικές), διαπλαστικές πηγές και ερμηνευτικό υπόμνημα.

Τέλος, εξετάζεται ένας από τους ύμνους της Κασσιανής και από μουσικής πλευράς. Κατ’ αρχάς γίνεται αναφορά κάποιων ιστορικών δεδομένων και θεωρητικών μουσικών στοιχείων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται ποικιλότροπη μουσική ανάλυση της μελωδίας που κατέγραψε τον 18ο αιώνα ο Πέτρος Πελοποννήσιος πάνω στο ιδιόμελο δοξαστικό της ποιήτριας «Αυγούστου μοναρχήσαντος».

20,70

5 σε απόθεμα

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Κάνετε την πρώτη αξιολόγηση για το προϊόν: “Το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής: Υμνολογική και μουσική προσέγγιση”

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ

Συγγραφέας: Κώστας Σκουλάς
ISBN: 9786180027631
Αριθμός σελίδων: 268
Διαστάσεις: 17×24
Έτος έκδοσης: 2021

Το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής: Υμνολογική και μουσική προσέγγιση

Το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής: Υμνολογική και μουσική προσέγγιση

5 σε απόθεμα

138870|Το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής: Υμνολογική και μουσική προσέγγιση preloader