Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν. Η γραφή του δεν μας παραθέτει απλά γεγονότα των αγίων αυτών ημερών αλλά μας μυεί στο βαθύτερο νόημα τους με τρόπο θαυμαστό.

“Τα γεγονότα της διπλής γιορτής, η ανάσταση του Λαζάρου και η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, αναφέρονται στα λειτουργικά κείμενα σαν “προοίμιο του Σταυρού”… Έτσι το φως και η χαρά λάμπουν όχι μόνο στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και στην αρχή της. Το φως και η χαρά φωτίζουν αυτό το σκοτάδι και αποκαλύπτουν το βαθύ και τελικό νόημά του”.

Μεγάλη Δευτέρα- Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη: οι τρεις ημέρες, τις οποίες η Εκκλησία ονομάζει Μεγάλες και Άγιες, έχουν, μέσα στον λειτουργικό κύκλο της Μεγάλης Εβδομάδος, έναν καθοριστικό σκοπό. Τοποθετούν όλες τις ιερές ακολουθίες στην προοπτική του Τέλους· μας υπενθυμίζουν το εσχατολογικό νόημα του Πάσχα.
Μεγάλη Πέμπτη: ο Μυστικός Δείπνος του Κυρίου Ιησού Χριστού με τους μαθητές Του και η προδοσία του Ιούδα. Το βαθύτερο νόημα και των δύο αυτών γεγονότων είναι η αγάπη. Ο Μυστικός Δείπνος είναι η εσχατολογική αποκάλυψη της σωτηριώδους αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, της αγάπης που είναι η καρδιά της σωτηρίας. Η προδοσία του Ιούδα αποκαλύπτει ότι η αμαρτία, ο θάνατος και η αυτοκαταστροφή οφείλονται επίσης στην αγάπη·… Οι ιερές ακολουθίες της, όπου το φως και το σκοτάδι, η χαρά και η λύπη είναι παράξενα αναμεμειγμένα, μας προκαλούν σε μια επιλογή, από την οποίαν εξαρτάται ο τελικός προορισμός του καθενός από μας. Μεγάλη Παρασκευή: ο Θάνατος του Ιησού Χριστού είναι σωτήριος θάνατος επειδή εκμηδενίζει την πηγή του θανάτου: το Κακό. Ο Χριστός δέχεται τον θάνατο από αγάπη για τον άνθρωπο, και προσφέρει τον Εαυτό Του στους φονευτές Του, οι οποίοι κερδίζουν φαινομενικά τη νίκη. Όμως στην ουσία αυτή η νίκη είναι η ολοκληρωτική και αποφασιστική ήττα του Κακού. Το Σάββατο, η Εβδόμη Ημέρα, ολοκληρώνει την ιστορία της σωτηρίας, της οποίας η τελευταία πράξη υπήρξε το ξεπέρασμα του θανάτου. Μετά το Σάββατο έρχεται η Πρώτη Ημέρα της νέας δημιουργίας, της νέας ζωής που βγήκε από τον Τάφο… Η θαυμαστή ησυχία του Μεγάλου Σαββάτου, δεν είναι το καλύτερο σύμβολο της ζωής μας σ’ αυτόν τον κόσμο; Δεν είναι η ζωή μας εδώ στη γη μια συνεχής αναμονη. Δεν βρισκόμαστε πάντοτε στην “ενδιάμεση ημέρα” περιμένοντας το Πάσχα του Κυρίου, προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για την ανέσπερη ημέρα της Βασιλείας Του;’

4,90

Εξαντλημένο

Κωδικός προϊόντος: 159211 Κατηγορία: Συγγραφέας:

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Κάνετε την πρώτη αξιολόγηση για το προϊόν: “Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας”

  • Συγγραφέας: Alexander Schmemann
  • Εκδότης: Εκδόσεις Πορφύρα
  • Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
  • Έτος έκδοσης: 2018
  • Αριθμός σελίδων: 96
  • Κωδικός ISBN-13: 9786185197377
  • Διαστάσεις: 17×12

Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας

Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας

Εξαντλημένο

159211|Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας preloader