Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα

Οι “Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα” διηγούνται όνειρα που γίνονται πραγματικότητα. Γιατί να μην μπορούν να αιωρούνται στον αέρα τα φαντάσματα νεκρών παιδιών, να καταλαβαίνει κανείς τη γλώσσα των σκύλων, να μιλάει στα άστρα, να εμφανίζει σ’ έναν τοίχο το πρόσωπο ενός ανθρώπου, γιατί τέλος (εδώ δένει η υπόθεση) να μην αγκαλιάζεται κάθε νύχτα, κάτω από την πέτρινη γέφυρα που διασχίζει τον Μολδάβα, το κόκκινο ρόδο και το άνθος του δεντρολίβανου – η ψυχή του Ροδόλφου του Δεύτερου των Αψβούργων με την ψυχή της Εσθήρ; Όμως η όμορφη Εβραία είναι γυναίκα του πλούσιου εμπόρου Μορδεχάι Μάισελ που δανείζει χρυσό στον αυτοκράτορα. Ακόμα και σαν όνειρο, η ερωτική επαφή των δυο τους προκαλεί τη θεία οργή και τιμωρία. Η πανούκλα θερίζει τα Εβραιόπουλα της Πράγας.

Σειρά σατιρικών πινάκων από την εβραϊκή συνοικία της πόλης, οι “Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα” είναι μια διαδοχή σκηνών από τη ζωή στα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα, που φωτίζουν, συμπληρώνουν, ζωντανεύουν η μία την άλλη. Έμποροι, υπηρέτες, γελωτοποιοί, αστρολόγοι, καλλιτέχνες, σαλτιμπάγκοι, κλέφτες, ενώ στην άλλη όχθη διαγράφεται η φιγούρα του αυτοκράτορα στο μνημειακό του παλάτι – του Ροδόλφου του Δεύτερου, βασιλιά της Βοημίας και της Ουγγαρίας, υπερήφανου και παράξενου, χαμένου στα όνειρα και τη μελαγχολία, με μεγαλύτερο
ενδιαφέρον για την αλχημεία, την αστρονομία, την τέχνη και τον έρωτα απ’ ό,τι για τα θέματα του Κράτους.

Σε ύφος απλό και ζωντανό, συχνά ποιητικό, με αιχμές από θλιμμένο και φορές φορές σκληρό χιούμορ, ο Λέο Περούτς μάς μεταφέρει με διαδοχικές πινελιές σε ένα όραμα-παραίσθηση για την Ιστορία της πόλης του. Ψεύτης που πάντα λέει την αλήθεια, δεν παύει να πλέκει αυτά τα μυστικά δεσμά που ενώνουν την ατομική μοίρα των ηρώων του με τη μοίρα της χώρας, της πόλης, του παρελθόντος του.

Νικόλ Σαρνταίρ

12,39

Εξαντλημένο

Κωδικός προϊόντος: 196516 Κατηγορίες: ,

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Κάνετε την πρώτη αξιολόγηση για το προϊόν: “Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα”

ISBN:978-960-7478-09-2
Συγγραφέας: Λέο Περούτς
Εκδότης: Πόλις
Σελίδες: 304
Ημερομηνία Έκδοσης: 1995-01-01
Διαστάσεις: 21×14
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα

Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα

Εξαντλημένο

196516|Νύχτες κάτω από την πέτρινη γέφυρα