ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριάντα χρόνων το Αμερικανικό κοινό θα υποστεί τις συνέπειες του ξεσπάσματος ενός πολέμου ενάντια στη λογική εξαιτίας κυβερνητικών συμφερόντων και συμφερόντων που αφορούν το εμπόριο και τη βιομηχανία της “πίστης”. Το κοινό θα πληρώσει ακριβά την απερισκεψία ανθρώπων που νομίζουν πως μπορούν να διαστρέψουν τη γνώση του αληθινού κόσμου με θράσος. Και μετά από τριάντα χρόνια, στην επόμενη γενιά, το πρόβλημα ίσως ενταθεί. Αν τα τωρινά μοτίβα διαφθοράς της λογικής παραμείνουν, ο εικοστός πρώτος αιώνας θα γίνει μάρτυρας μιας κατάβασης σε μια σκοτεινή εποχή που θα κάνει τις οδύνες του εικοστού αιώνα να φαίνονται ευχάριστες.
Αυτό το βιβλίο ασχολείται με τη διαφθορά της επιστήμης, στην ουσία με τη διαφθορά της λογικής, και την επικίνδυνη επίδραση τέτοιας διαφθοράς στην κοινωνία.
Το θέμα μας δεν είναι “κακή επιστήμη” ή αδύναμη επιστήμη, αλλά η κοινωνικά καταστροφική και συχνά μοιραία διαστροφή της επιστήμης από ειδικά συμφέροντα ή από τους ίδιους τους επιστήμονες. Θα πραγματευτώ ένα ευρύ σύνολο επίμαχων θεμάτων στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αλλά το επίκεντρο βρίσκεται στη διαφθορά της επιστήμης με κοινωνικά αποτελέσματα που είναι συχνά επικίνδυνα και ενίοτε καταστροφικά.
Η κατεύθυνσή μας μπορεί να αλλάξει. Κάθε πολιτισμός έχει την επιλογή είτε να ελέγξει το δικό του πεπρωμένο ή να παραμείνει παθητικός καθώς περιμένει το μέλλον του. Τί θα κάνουμε εμείς; Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα ζήσουν τις συνέπειες της απόφασής μας.
Εφόσον είμαι νευρολόγος και βιοφυσικός, και όχι πολιτικός ή κοινωνικός επιστήμονας, επικεντρώνομαι περισσότερο στην επιστήμη παρά στην πολιτική. Ωστόσο, η πολιτική βρίσκεται πίσω από το κάθε τι, πάντοτε εκεί, εφόσον η επιστήμη είναι μια αρχετυπική ανθρώπινη επιχείρηση, και ούτε η επιχείρηση ούτε το προϊόν μπορεί ποτέ να διαχωριστεί από την κοινωνία.
Η επιστήμη και η κοινωνία συνενώνονται με την αμοιβαία εξάρτησή τους και τη συνδεόμενη ιστορία τους, ένα σύμπλεγμα που συχνά αγνοείται από το κοινό. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία συνήθως αντιλαμβάνονται τη σημασία της επιστήμης στη διατήρηση της ισχύος, αλλά το ευρύ κοινό γενικά θεωρεί την επιστήμη στην καθημερινή ζωή ως μια κουραστική κατάσταση – ώσπου σοβαρές συνέπειες έρχονται να αποσπάσουν πλήρως την προσοχή του. [ . . .] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

“Ένας σπάνιος συνδυασμός ευρυμάθειας αυτό το βιβλίο-καταγγελία θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι ανησυχούν για το μέλλον της δημοκρατίας μας, από παιδαγωγούς που αποτυγχάνουν να προωθήσουν την επιστημονική παιδεία, από επιστήμονες που βλέπουν να υποβαθμίζεται η επιστήμη από ψεύδη, από απλούς πολίτες που έχουν βαρεθεί την παραπληροφόρηση που έχει γίνει κανόνας”. (Τζέι Γκόλντμπεργκ, καθηγητής Νευροβιολογίας, Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο του Σικάγο)
“Το βιβλίο αυτό είναι ένα δυνατό ράπισμα αφύπνισης για τους αυξανόμενους κινδύνους που περικυκλώνουν ασφυκτικά τον άνθρωπο από την κακή χρήση της επιστήμης”. (Ρόι Τζον, phd, καθηγητής ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Σχολή της Ιατρικής)
“Ένα βιβλίο για γερά νεύρα. Μας αναγκάζει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις ψευτιές που προωθούνται ως επιστήμη και μας φέρνει αντιμέτωπους με την γυμνή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από μια ασπίδα άγνοιας”. (Δρ. Ίαν Τέρνμπουλ, νευροακτινολόγος στο Τμήμα Νευροεπιστημών, Νοσοκομείο Χόουπ, Σάλφορντ, Αγγλία)
“Η Άχρηστη Επιστήμη είναι μια σχολαστική ανάλυση όλων των εσφαλμένων χρήσεων και καταχρήσεων της επιστήμης που κάνουν θραύση σήμερα – ένα δυνατό κάλεσμα σε δράση που μας αφορά όλους. Το βιβλίο που χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ”.

4,99

4 σε απόθεμα

ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4,99

Αξιολογήσεις πελατών

5 Αστέρια 0 0 %
4 Αστέρια 0 0 %
3 Αστέρια 0 0 %
2 Αστέρια 0 0 %
1 Αστέρι 0 0 %

Αξιολογήσεις

Ακόμα δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Γίνε ο πρώτος που θα αξιολογήσει “ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ”

Συγγραφέας: AGIN DAN

Εκδότης: Ενάλιος
ISBN: 9789605364670
Αριθμός Σελίδων: 480
Διαστάσεις: 21×14
Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2013